Během podzimu a zimy přichází sezóna respiračních onemocnění. Mezi klasické respirační choroby patří například chřipka, zánět průdušek, rýma anebo obyčejné nachlazení. Spoustu nemocí lze vyléčit klidem na lůžku a také podáváním horkého čaje s medem, případně volně dostupnými léčivy z lékárny. V některých případech jsou nutná antibiotika, ale například na chřipku nezaberou, protože je virového původu. I Covid-19 virového původu, a když se mu říká čínská chřipka. Ani na tuto nemoc tak nezabíraly antibiotika, a nikdo zpočátku nevěděl co za nemoc to je a co způsobuje.

antigenní testy

Bohužel se začala velice rychle šířit a setkali jsme se s ní i u nás. Tisíce lidí tuto nemoc nepřežily někteří, kteří touto nemocí onemocněli my dodnes trvalé následky, a pro někoho je to jen obyčejné nachlazení které vyleží během pár dní. Jenže tato nemoc je nebezpečná v tom, že nikdo předem nevěděl, jaké příznaky bude mít, ani jak na ni bude nemocný reagovat.

nemoc covid

Covid nezmizel
I když už byla pandemie oficiálně po celém světě ukončena, stále je tato nemoc mezi námi a stále je možné si jí nakazit. Pacienti s ní navštěvuji ordinací během celého roku, protože ne každý ví že tuto nemoc má. U každého totiž může mít jiné příznaky a jiný průběh, a tak se snadno zamění s jinými onemocněními. Diagnostiku nemoci provede lékař pomocí prohlídky, kdy určí, jakou nemoc máte. Antigenní testy https://www.covidexpert.cz/antigenni-testy/, ale poslední roky pomáhají určit, zda jde o běžné nachlazení anebo právě o Covid. Jde o neinvazivní metodou testování, při které se odebere vzorek slin nebo z přední strany nosu, a během pár minut na testovacím proužku uvidíte, zda jste pozitivní či negativní. Tyto testy si jistě z dob pandemie každý pamatuje, protože jsme si je jednu dobu museli dělat povinně. Dnes už si je povinně dělat nemusíme, ale je to skvělý pomocník při zjišťování, jakou nemoc právě máte.