Možná se teprve chystáte na cestu na dovolenou. A tudíž vás čeká balení vašich věcí. A možná na dovolenou poletíte, což činí takové balení ještě náročnějším. Protože zvolíte-li pozemní dopravu, můžete naložit vše potřebné třeba i bez ladu a skladu do auta nebo napěchovat libovolné tašky a vydat se s nimi na cestu autobusem nebo vlakem, ale letecká doprava má navíc i svá přísná pravidla, co se zavazadel týká.

A jak se tedy zabalit před odletem, aby vás potkalo co nejméně nepříjemností nebo se jim dokonce podařilo uniknout?

Předně je samozřejmě třeba vědět, co budete v cíli své cesty během pobytu potřebovat. Abyste něco nepostrádali nebo si to nemuseli třeba hodně draze a složitě kupovat na místě. A pak je třeba roztřídit to do odbaveného nebo příručního zavazadla, a to podle zmíněných pravidel, která se musí v letecké dopravě dodržovat. Existují sice i situace, kdy vám projde to, co by vám projít nemělo, ale to je natolik ojedinělé, že bych se na to v žádném případě nespoléhal.

zabalené zavazadlo

Měli byste si tedy zjistit, jak velká zavazadla a v jakém počtu můžete mít. Při letech ekonomickou třídou je to obvykle jedno odbavené zavazadlo do dvaceti až třiadvaceti kilogramů a jedno příruční zavazadlo daných rozměrů a omezené hmotnosti, ale to je poměrně individuální. Údaj o tom najdete na letence a měli byste ho dodržet.

balení věcí

A pak byste se určitě měli postarat o to, aby v žádném z takových zavazadel nebylo něco, co do něj nepatří. I takové seznamy zakázaných věcí lehce zjistíte, a to nejen na letištích, ale i na internetu. Takže jen namátkou to, co by se vás nejspíše mohlo týkat:

  • Do příručního zavazadla nepatří ostré předměty použitelné teoreticky jako zbraně, atrapy zbraní, tekutiny a gely v množství nad jeden litr ve stomililitrových baleních…
  • Do odbavených zavazadel pak neukládejte lithiové baterie stejně jako hořlaviny nebo něco, co by mohlo explodovat…

To jen tak hodně ve stručnosti. Přesné seznamy toho, co v zavazadlech nemít, si můžete lehce dohledat. A dohledejte si to. Podle mé zkušenosti totiž dokáže být třeba bezpečnostní kontrola v Londýně v případě pochybení vážně extrémně nepříjemná.